Geen Golden Bullet-Oplossing

Wees alvast gewaarschuwd: in dit boek helpt Anja je niet via 7 praktische stappen naar een beter leven.

Geen Golden Bullet-Oplossing

Wees alvast gewaarschuwd: in dit boek helpt Anja je niet via 7 praktische stappen naar een beter leven.

Waarom Overkomt Mij Dit Weer!?

Begrijp Jezelf, Doorbreek Je Patronen

Waarom overkomt mij dit weer!? Hoe vaak heb je dat de laatste tijd al gedacht? Wat je ook probeert, altijd weer heb je dezelfde conflicten met je partner, je kinderen, je (schoon)ouders, je collega’s. Altijd weer is er die lastige baas. Altijd weer diezelfde ontgoocheling, pijn of crisissen.

Dit is een boek voor mensen die merken dat ze telkens opnieuw – in hun relaties, op het werk, in het ouderschap, in hun leiderschap – op dezelfde muren botsen. Want vergis je niet: dat is geen toeval! Gelukkig is er ook goed nieuws: wanneer je eenmaal de rode draad in je problemen hebt ontdekt, kun je er ook echt iets aan doen.

Aan de hand van herkenbare voorbeelden en verhelderende reflectie opdrachten helpt Anja Pairoux je stap voor stap de draden van je leven te ontwarren. Gaandeweg toont ze je hoe je grenzen kunt leren stellen, milder kunt zijn voor jezelf en je omgeving, en eindelijk echt je leven kunt leiden zoals jij dat wilt!

Welke Smurf Ben Jij?

We Zijn Allemaal Uniek

Wij, de Mensen, zijn niet anders dan de Smurfen. We hebben ook onze angsten die we via onze voorouders hebben meegekregen. We laten ons ook wel eens verleiden en trappen daardoor telkens opnieuw in dezelfde val. En we zijn ook allemaal uniek in wie we zijn en wat we doen. Alleen beseffen we het allemaal niet zo. Dit is waar we het nu dus over zullen hebben in dit boek.

.Je wordt geboren met een voorkeurspersoonlijkheid, net zoals je een voorkeurshouding hebt. Je bent linkshandig of je bent rechtshandig en daar doet niemand moeilijk over. Niemand verplicht een rechtshandige meer om links te schrijven, of omgekeerd. Kom je in het gips te liggen, dan zul je wel even de moeite doen om met de andere hand te schrijven. Maar zodra je gips eraf gaat, schakel je automatisch terug naar je voorkeurshand. Dat vinden we heel normaal.

Maar als het over persoonlijkheid gaat, vragen we in het dagelijkse leven voortdurend van de ander om zich aan te passen aan onze persoonlijkheid. Heel wat conflicten ontstaan en bestaan omdat we vastlopen op het verschil met de ander. Je denkt dat de wereld alleen maar goed kan draaien als iedereen zich zou gedragen zoals jij dat doet. Je snapt niet wat de ander doet en waarom. Je denkt dat de ander kwaadwillig is omdat je al zo dikwijls gezegd hebt hoe het moet en de ander blijft weigeren om het op jouw manier te doen. Als je ontdekt én aanvaardt vanuit welke voorkeurspersoonlijkheid jij én de ander zich gedragen, kan dat heel wat rust brengen.

12 Patronen

Ben Jij De Clown Of De Generaal?
De Verzorger Of Het Rebel?

Sprookjes, films of liedjes zijn hier een goed voorbeeld van. Wereldwijd vind je daar gelijkaardige verhaallijnen in terug, met archetypische personages. Afhankelijk van welk personage beschreven staat, voel je aansluiting of weerstand bij jezelf opkomen. Je wordt fan van het personage of je voelt afkeer, ongeacht de culturele afkomst van dat personage. Dat komt omdat de manier waarop het personage zich uit in die verhaallijnen, terug te vinden is in een van de twaalf patronen van Jung.

Voel je aansluiting bij het personage, dan betekent dit dat je aansluiting voelt bij het patroon of de automatische piloot van dat personage. Voel je weerstand bij het personage, dan betekent dit dat het patroon van dit personage jou triggert op je allergie. Heel waarschijnlijk door je eigen ervaringen met mensen uit je omgeving die hetzelfde patroon vertonen.

In het boek krijg je een overzicht van de twaalf patronen met de voornaamste eigenschappen en valkuilen. Anja nam de vrijheid de oorspronkelijke benamingen van Jung aan te passen naar een meer hedendaagse zienswijze. Weet ook dat je tussen deze patronen kunt fluctueren. In de ene situatie of levensfase zul je merken dat je voornamelijk dat ene patroon neerzet. Op een ander moment in je leven of in een andere situatie zal het dan weer een ander patroon zijn, of zelfs de combinatie van twee of meerdere patronen die je tot uiting brengt.

Wil je in de hemel komen, dan moet je ook durven sterven

Bij elke gebeurtenis in je leven sterf je een beetje, maar staat er daarna een betere versie van jezelf weer recht. Dat is wat er met je gebeurt als je leert toepassen op je leven wat Anja je meegeeft in dit boek.

Wil je in de hemel komen, dan moet je ook durven sterven

Bij elke gebeurtenis in je leven sterf je een beetje, maar staat er daarna een betere versie van jezelf weer recht. Dat is wat er met je gebeurt als je leert toepassen op je leven wat ik je meegeef in dit boek.

Het Boek

4 Delen – Om Jezelf Te Begrijpen

Deel I: Op Zoek Naar De Rode Draad

Om erachter te komen wat jou drijft én wat je tegenhoudt, zul je op een andere manier in de spiegel moeten kijken. Het is niet langer een kwestie van ‘zoek de 7 fouten of verschillen’ of ‘wat vind ik mooi, wat wil ik verstoppen?’ Echt in de spiegel kijken is niet alleen kijken naar wie jij nu bent, maar ook en vooral naar het verleden dat jou gevormd heeft tot wie jij nu bent.

Daarna is het belangrijk om je niet langer te verzetten tegen wat je ziet, maar je af te vragen wat je eigen rol en verantwoordelijkheid hierin dan is. Je houdt daarbij ook rekening met je grenzen. Als je écht verandering wilt, zet je oordeel en zelfoordeel aan de deur.

En last but not least: je werkt een visie uit over wat je dan wel wilt bereiken om vervolgens in vertrouwen tot actie over te gaan. Je voelt je daarbij verbonden met gelijkgestemden die in jou geloven.

Deel II: Verleden – Ga Je Mee Puzzelen?

Wat Anja je tot hiertoe duidelijk wilde maken, is dat je als mens een rode draad aan patronen in je leven meedraagt. Ze nodigt je uit om die draad vanaf hier te zien als een ketting van schakels (kwaliteiten en pijnpunten) die aan elkaar gekoppeld hangen.

Stel je voor dat je leven een aaneenschakeling is van allemaal schakels die tot hiertoe als een halsband om je nek zaten. In dit deel van het boek onderzoeken we welke schakels deel uitmaken van jouw halsband. We reconstrueren de puzzel van jouw halsband als het ware. En dat doen we door eerst te kijken naar elke schakel, elk puzzelstukje, dat deel uitmaakt van jouw halsband.

Zodra je de puzzelstukjes apart hebt bekeken, zul je tot de conclusie komen dat je met alle aparte schakels een nieuwe puzzel of een nieuwe ketting kunt bouwen die niet noodzakelijk als een verstikkende halsband hoeft te voelen. Elke oefening in deel ii vormt een puzzelstuk dat jou zal helpen om jezelf en je patronen beter te begrijpen.

Deel III: Heden – Hoe Kan Je Het Veranderen?

Als je écht verandering wilt in je leven, moet je ook zelf iets willen veranderen. Je moet keuzes durven maken en de gevolgen van die keuzes ook willen aanvaarden. Je moet afscheid nemen van oude patronen en gewoontes.

Dat vraagt moed en vertrouwen. Want je deed alles tot hiertoe op een andere manier en kreeg daarbij de voor jou reeds gekende resultaten, ook al zijn dat niet de resultaten die je wilt. Als je andere resultaten wilt, moet je om te beginnen aanvaarden dat jij zelf ook je aandeel hebt in die resultaten.

Je moet daarnaast willen zien dat je zelf ook een sleutel in handen hebt. Door jouw gedrag te veranderen, ga jij namelijk andere reacties veroorzaken. Vervolgens vergt het moed omdat je niet weet welke gevolgen je mag verwachten nadat jij ander gedrag vertoont.

Zodra je de consequenties van jouw eigen gedrag aanvaardt en erop vertrouwt dat je zelf met situaties kunt omgaan en de resultaten hierdoor zelfs kunt veranderen, stap je in je verantwoordelijkheid. Concreet samengevat betekent verantwoordelijkheid voor je leven.

Deel IV: Toekomst – Tijd Voor Actie

De weg naar zelfliefde volgt niet één vaste, rechte lijn. Het is niet omdat je volledig in je zelfliefde staat dat je dit tot het einde van je dagen voortdurend zo zult vasthouden. Je moet je leven zien als een zeiltocht.

Bij het zeilen ga je ook niet altijd rechtdoor in één rechte lijn naar je bestemming. Je bent afhankelijk van de wind en de zeeën waar je op vaart. Als je wind tegen hebt, moet je niet zeggen: ‘Ik heb nu toch wind tegen, dus dan kan ik maar beter het roer loslaten.’ Je moet op dat moment de zeilen bijstellen om met de wind vooruit te komen. Je weet bij het zeilen vooraf wel waar je naartoe gaat, maar je weet niet hoe lang je erover zult doen.

Dit boek is bedoeld als basis voor jouw veerkracht, zodat jij je zeilen kunt bijstellen als er even veel wind in je leven waait. Anja geeft je met dit boek de tools om telkens terug te keren naar kennis wanneer je onbewust bezig bent. Wat je daarbij moet weten, is dat we meer dan 90 procent van de tijd op de automatische piloot, dus onbewust, door het leven gaan. In de volgende hoofdstukken nemen we de ingrediënten door die ervoor zorgen dat we in actie komen. Kort samengevat zijn dit: Visie, Vertrouwen en Verbinding.

Onze Workshops

SCHRIJF JE IN OP EEN VAN ONZE WORKSHOPS EN ONTRAFEL DE RODE DRAAD IN JOUW LEVEN

Wil je eindelijk komaf maken met die steeds terugkerende tegenslagen of conflicten in je leven? Neem dan deel aan onze Workshop “Waarom overkomt mij dit weer!?” waarin we samen je eigen patronen ontdekken, je (zelf)vertrouwen versterken, door zaken anders te bekijken je eigen leven een andere wending kunnen geven, … Kortweg, we slaan een nieuwe weg in.

Onze workshops starten einde april in Mortsel, Leuven, Putte (Mechelen), Gent en online.