Wist je dat goede voornemens schadelijk zijn voor je zelfvertrouwen?

Het is weer die tijd van het jaar dat de klassieke vragen je om de oren vliegen … Heb je je goede voornemens voor 2022 al gesteld en met welke goede voornemens ga je het nieuwe jaar inzetten? Elk jaar opnieuw datzelfde liedje. En elk jaar opnieuw doen velen eraan mee.

Ze starten het nieuwe jaar en dit keer gaan ze er écht voor. Dit jaar ga ik mijn goede voornemens wel realiseren. In februari is er intussen bijvoorbeeld het jaarlijkse Tournée Minerale waarin de alcoholverkoop gedurende die maand een duik neemt. De sector weet intussen ook dat die ‘slechte’ maand in maart wel weer gecompenseerd wordt door een verkoop die zelfs hoger ligt dan een gemiddelde andere maand.

Mensen maken zichzelf namelijk graag wat wijs en hebben de mooiste excuses klaar om zichzelf en anderen te blijven voorliegen. Goede voornemens is niets anders dan jezelf voorliegen. In mijn boek ‘Waarom overkomt mij dit weer!?’ noem ik dit het korte termijn pleisterwerk dat binnen de kortste keren terug scheuren vertoont.

Beloftes maken is niet hetzelfde als doelen stellen

Wist je trouwens dat goede voornemens schadelijk zijn voor je zelfvertrouwen? Ik leg je even uit hoe dat werkt.

Stel, jij belooft aan jezelf (lees: ‘je Zelf’ of je eigen kern) dat je iets zal gaan waarmaken. Dat noemen we ‘goede voornemens’. Je neemt een vliegende start en binnen in jezelf voel je je trots en blij met die nieuwe start. Lees: ‘je Zelf’ of je eigen kern is blij dat je ervoor kiest om ‘je Zelf’ goed te verzorgen en meer op de voorgrond mag komen.

Enkele weken later begint je motivatie echter te slabakken. Je goede voornemens beginnen te vervagen en je vergeet dat je dit aan ‘je Zelf’ had beloofd. Je wordt weer meegezogen in de rush van het leven en het is nu even te druk om ‘je Zelf’ voorop te stellen.

Omdat je het te druk hebt, merk je niet op dat ‘je Zelf’ stilaan wegkwijnt en er een stil verdriet of boosheid diep vanbinnen in je groeit, als een etterende wonde. Je hebt ‘je Zelf’ namelijk weer voorgelogen waardoor ‘je Zelf’ het vertrouwen in jou steeds meer verliest.

Want elke keer dat jij ‘je Zelf’ een goed voornemen belooft en die belofte aan ‘je Zelf’ verbreekt, zet jij een kras op je eigen Ziel. Elke kras die jij dus bij ‘je Zelf’ aanbrengt, zorgt ervoor dat het vertrouwen bij ‘je Zelf’ afneemt. En het is dus hier dat een laag zelfbeeld of laag zelfvertrouwen uit voortkomt.

Wees bewust van je oude patronen

Het is dus weinig zinvol om elk jaar opnieuw mee te doen aan de ‘goede voornemens’ heisa als je graag terug meer in je zelfvertrouwen of in je krachten wil komen te staan. Beter is het om eerst bij jezelf te onderzoeken hoe het komt dat je telkens opnieuw in die oude patronen vervalt.

Als je je daar namelijk goed bewust van bent, kan je stap voor stap die patronen doorbreken en naar duurzame veranderingen in je leven toe werken. Het lijkt op het eerste gezicht meer en harder werken aan jezelf, maar de resultaten blijven op lange termijn beter standhouden en het vertrouwen bij ‘je Zelf’ heeft hier ook meer deugd en voldoening van.

Wil je in 2022 je goede voornemens nu eens wel realiseren!?

De keuze is aan jou: ga je voor de short term goede voornemens of kies je voor duurzame groei in zelfvertrouwen?

Schrijf je in op één van onze workshops en wordt in 2022 de beste versie van jezelf!

Reserveer nu je plek!